Left Side

Left Side was een Volendamse groep die tussen 1968 en 1976 enkele hits in de hitlijsten had. De groep bestond uit Harmen Veerman, Jan Schilder, Dick Plat, Evert-Jan Reilingh en drummer Klaas Tuyp (vanaf 1974). Plat werd in 1988 lid van BZN. Hij was met Tuyp begin jaren ’80 lid van Canyon. Ook drummer Jaap Sombroek die Jaap Kras opvolgde, was voor een periode lid van BZN.

Teddyboys en Beatboys

Twee voorlopers van Left Side, waren de Teddyboys en de Beatboys. De Beatboys had al een manager in deze tijd, in 1e instantie Jan Veerman (broer van Harmen) en hierna Bep Veerman (Dekker), en kende de volgende samenstelling:

  • Harmen Veerman, sologitaar en zang
  • Jaap Lautenschütz, slaggitaar
  • Jan Schilder, basgitaar
  • Jaap Kras, drums
  • Cor Veerman, orgel

In de dansschool van Jan Buijs (Spruitje) oefenden de Beatboys. Ze deden mee aan talentenjachten en andere wedstrijden. Sommige daarvan werden georganiseerd door Joop van den Ende.

Doorbraak

Als gevolg van hun actieve optreden werden ze uitgenodigd door EMI om een paar demo’s op te nemen, maar een platencontract zat er niet in. Onder de naam “Left Side” en met producer Gaby Dirne kregen ze de kans een compositie van Wim Tol op te nemen: “Confusion in my mind”. De single haalde de Veronica Top 40, een hoopvol begin. “Welcome to my house” kwam binnen op de 31e plaats in de Top 40. Daarna werd het nummer niet meer gedraaid. In 1970 voegde zich Evert Veerman(Jash, geen familie van Harmen) bij de band. In 1972 verliet hij de band en werd hij opgevolgd door Evert-Jan Reilingh.

Internationaal succes

Na enkele tipnoteringen kwam Left Side bij platenmaatschappij Phonogram waar zij Peter Koelewijn als producer kregen. Bij deze nieuwe platenmaatschappij hadden ze in 1973 meteen succes met de single “Like a locomotion”. Het nummer haalde de zeventiende plaats in de Top 40 en de achttiende plaats in de Daverende Dertig. Het is de grootste hit van de band. De single werd in nog een aantal landen uitgebracht, waaronder Frankrijk. Daar verkocht men ongeveer 400.000 exemplaren. Dat betekende ook een eerste plaats in de Franse hitlijsten. Daar bleef het niet bij, want in Zuid-Amerika werd de plaat een grote hit, met name in Brazilië waar Left Side ook de eerste plaats haalde. In 1989 probeerde Koelewijn met de jongensgroep Bam to Bam Bam met hetzelfde nummer te scoren, maar het behaalde een bescheiden notering: de 36e positie.

Het einde

Hierna werd de interesse weer minder. De single “I want ye, I get ye” werd Veronica’s alarmschijf net op het moment dat de zender uit de lucht werd gehaald. In 1976 kwam de single “Morning sunrise” uit, een nummer waar Harmen Veerman veel tijd aan besteed had, maar om onduidelijke redenen werd de single uit de handel genomen. Kort na dit incident hield Left Side het voor gezien. De optredens werden netjes afgemaakt en er volgde een afscheidsconcert op 10 december 1976 in het St. Jozefgebouw te Volendam.

Discografie

Single Datum release Datum binnenkomst Hoogste positie Aantal weken Opmerkingen
Confusion in my mind 3-2-1968 29 6
Welcome to my house 12-4-1969 25 5
I can give you everything 30-8-1969 tip
Woman in my life 7-11-1970 tip
Feeling allright/See you crying 26-6-1971 tip
(Like a) Locomotion 13-10-1973 17 7 #18 in de Single Top 100
Mamma mia 30-3-1974 tip
I want ye and I get ye 7-9-1974 37 2 #27 in de Single Top 100
Tessie (I love you) 15-2-1975 20 7 #23 in de Single Top 100
Morning sunrise 1976 teruggetrokken